foto's Painterman - Studieclub Schilders

Ga naar de inhoud

foto's Painterman

Activiteiten > Foto's en verslagen > Friesland

Painterman music & Art  2016


Zaterdag 19 september, werd voor de 4e keer dit evenement georganiseerd.

Vergeleken met de eerste editie in 2010, toen nog een muzikale happening met diverse bands, vertegenwoordigd met 1 of 2 vakgenoten, is het de laatste twee edities een veelzijdig  gebeuren geworden.
Ook nu weer met muziek, optredens van Overload, in de gelederen Klaas Boskma (schilder bij Meesterschilders Leeuwarden) op basgitaar, deze vierman formatie bestaat verder uit Gerard Dantuma zang, Sjird Pieter Hoekstra gitaar en zang, Taede Basteleur drums.
Zij speelden vooral bekende rock covers, half akoestisch  werd dit gewaardeerd door de aanwezige bezoekers.
De middag was het Dixie Doodle die optrad ook al een band van de eerste editie, maar nu uitgebreid met zangeres Henriëtte Meijer-de Witt. Wyger Smits als frontman, hij is schilderondernemer en eigenaar van Farvo Color, met zijn bandleden Johanna van der Veen banjo, Skelte Heeringa viool en Wander van Duin contrabas waren zij zeer enthousiast om  aan dit evenement mee te doen, prettige aanstekelijk americana, folk, country muziek, toegankelijk genres voor een breed publiek.
Tenslotte de zoon van ons  bestuurslid Jurjen Veninga, René Veninga had twee studiecollega’s mee, onder de naam Velvet Vibes trad dit bijzondere trio op. Veerle Verschuren net afgestudeerd aan het conservatorium artEZ Zwolle, is een getalenteerd zangeres die zich ook  goed kon presenteren. Prachtige begeleiding van René op cajon en Milo Groenhuizen op akoestisch gitaar. Het geluid werd weer op professionele wijze neergezet door Hans Ludema uit Dokkum.

Deelnemende artistieke vakgenoten waren Jan Adamse, Tjibbe Atema, Chris Keller, Harmen Kasma, Jan Looijenga, Gertina Peereboom, Johan Schakenbos, Henk Schaafsma, Martin Sijbesma, Meint van der Velde, Jurjen Veninga, Jarig Visser, Teake Visser en Jelle Zijlstra, het werk betrof schilderijen, fotografie en beeldende kunst. De schilderijen waren in vele stijlen aanwezig, realistisch, impressionistisch, figuratief en abstract. Henk Schaafsma had o.a. ingebracht een olieverfschilderij, een houtsnede en een ets. Teake Visser daartegen houdt zich bezig met grafische kunst, abstracte kleurrijke werkjes, met duidelijke accenten wat het voorstelt.

Het getoonde werk was van een goed niveau, ook omdat men met veel aandacht zich heeft bekwaamd in haar artistieke kunnen, zo heeft Martin Sijbesma vroeger LTS schilder opleiding gevolgd, maar is als jaren beroepskunstenaar  een fijn schilder met veel kwaliteiten. Meint van der Velde heeft Vredeman de Vries academie doorlopen, en heeft naast zijn schildersberoep,  een kunstzinnige passie waar veel tijd wordt ingestoken. Jarig Visser is daartegen vier jaar bezig met olieverf schilderijen, hij grijpt naar nostalgie en laat de toeschouwers genieten van de Bildthoek, met haar weidse verten en huisjes.
Jan Looijenga voorheen onderhoudsschilder heeft 25 jaar terug gekozen voor de zorgsector, maar fotografie neemt steeds meer ruimte in, natuur is voor hem een favoriet onderwerp, Tjibbe Atema voorheen instructeur bij Schilder^sCOOL brengt architectuur en portret in beeld, met veel zeggingskracht.

Veel belangstelling was er bij de stand van Trijn D3 uit Harlingen, Trijntje Teerhuis met haar partner hadden het er druk mee, scannen en 3D printing was een eye catcher. Prachtig was dat een aantal mensen hun hoofd lieten scannen, een rondje met de tabloid door Trijntje, met als resultaat een geprint miniatuur hoofd. Zo is het mogelijk profiellijsten, deurknoppen, rozetten, etc. te laten maken. Een onderwerp wat nog een grote impact zal hebben op woonomgeving.

Farvo Color uit Damwoude had een stand met ecologische producten van Auro en Uula verven, een dealer met een vooruitziende blik op onze leefomgeving.

Cornelis Kootstra, had een vertrek voor zich alleen met expositie van diverse hout- en marmer imitatie werkstukken, ook stalen van imitaties en sjablonen van meer dan honderd jaar oud lagen uitgestald.
Cornelis een verwoed Airbrush spuiter, had weer een prachtige stand met vele werken, portretten van dames en kinderen, zeer subtiel werk met prachtige nuances in de schaduwen. Ook liet hij handige eigengemaakte gereedschap zien om een snel gewenst effect te krijgen.
In de praktijkruimte gaf collega Jan Borchers van SCS Groningen een demonstratie van wit marmer, daarnaast had hij een aantal stalen mee gebracht. Jan is één van de initiatiefnemers om een vakclub op te richten in Groningen.
Een impressie van de ST. Clemens kerk in Nes op Ameland, was te bewonderen in de hal. Randolph Algera en een aantal medewerkers zijn al bezig om dit unieke project gestalte te geven, men stapt straks als het ware in een schilderij, het totale interieur wordt voorzien van decoratief werk met Bijbelse taferelen met Amelandse invloeden.

Met de bar van de Friese Olie en Verfhandel was het een huiselijk café, vele konden dan ook even bijpraten onder genot van een drankje etc. Een gezellige indruk maakte deze dag aangenaam voor de bezoekers die er zijn geweest.

Een lunch was geheel voorbereid door Marianne Zijlstra-Hoek en medewerkers, voor de deelnemers, gasten, muzikanten en de organisatie, Teije ons bestuurslid had twee soorten soep gemaakt wat zeer gewaardeerd werd.
Op de afterparty eind van de middag uur was het Pizza bakker Wouter de Jonge
(Verf van der Feer) en zijn broer die de aanwezigen van veel smaakverschillende pizapunten voorzag. Uitgebreid met salades etc., was dit een leuke afsluiter die door meer dan 25 personen werd bijgewoond.
Zowel de deelnemende en betrokkenen bij dit evenement en bezoekers waren positief hoe Painterman Music & Art dit jaar voor de dag is gekomen.

Dankzij sponsoren en medewerking van Schilder^sCOOL is deze dag voor onze vakclub een dag dat ook anderen kunnen genieten van elkaars werk en passie! Elkaar ontmoeten en banden verstevigen met leden en bedrijven en out of the Box.

Sponsoren: Farvo Color
        Koopmans Schilders Harlingen
        Linova
        Onderhoud NL regio Friesland
        Prima Personeel
        Schilder^sCOOL Leeuwarden
        Sikkens
        Sigma PGG

Publicatie en aandacht voor dit evenement op enkele lokale radio omroepen zoals Radio Middelsee, een interview met Jelle Postma bij “Op en Ut” in de Bak bij omrop Fryslân.
De vakpers Schildersblad Eisma, Schildersvakkrant, en lokale kranten agenda. Websites van de Friese en Landelijke vakclub, Schildervak.nl en facebook. Verfgroothandels en scholen ontvingen een PR artikel en poster.

J. Zijlstra

Painterman music & Art

Terug naar de inhoud