foto's en verslagen - Studieclub Schilders

Ga naar de inhoud

foto's en verslagen

Activiteiten > Foto's en verslagen > Zwolle
Seizoen 2016/2017
De studieclub Zwolle e/o sloot op 8 april het studieclub jaar af met een bezoek aan de Bataviawerf in Lelystad.
De Bataviawerf is een scheepswerf met bijzondere ambities, er worden schepen uit de Gouden Eeuw gereconstrueerd die belangrijk zijn geweest in onze maritieme geschiedenis.
De Bataviawerf haalt die geschiedenis  graag boven water.                                                                     

We namen onder leiding van enthousiaste rondleiders een kijkje in de beeldensnijderij, de uitstraling van 17 17e-eeuwse schepen kwam vooral tot uiting door beeldsnijwerk. In de smederij wordt al het smeedwerk voor het onderhoud aan de Batavia gemaakt, denk aan tuighaken, klinkbouten, hang- en sluitwerk, enz. In de tuigerij wordt het touw bewerkt tot onderdelen van de tuigage en in de zeilmakerij worden de zeilen gemaakt.

Veel indruk maakt het bezoek aan het schip de Batavia. De reconstructie van de Batavia, die gestart is in 1985, was een initiatief van scheepsbouwer Willem Vos. Die op bezielende wijze leiding gaf aan een wisselende groep jongeren voor wie de afstand tot de arbeidsmarkt in de loop der jaren door omstandigheden te groot was geworden. Uitgangspunten waren een authentieke herbouw, met gebruikmaking van originele materialen en een bouwmethode op ambachtelijke wijze. Het schip is geheel van Deens eiken vervaardigd en is versierd met enkele honderden met de hand gesneden beelden en ornamenten. De vele kanonnen die de Batavia rijk is, de kombuis waarbij je je niet kunt voorstellen dat daar gekookt moest worden voor 341 opvarenden, de grote kajuit voor de elite aan boord en het gemak (toilet) waartoe het scheepsvolk veroordeeld was.

Al met al een rondleiding waarmee het zeemansbestaan en het verhaal er achter op dit icoon uit de Nederlandse VOC geschiedenis tot leven komt.
          
Mede door het zonnige voorjaarsweer was het een mooie afsluiting van een prachtig Studieclub jaar 2016/17.
                             

Henny Steenbergen, april 2017.
Op maandag 13 februari had de Studieclub Zwolle een bijzondere avond omdat lid van de Studieclub Gerrit van der Vegt, die werkt bij Oldenboom een groothandel in  zacht/hardhout en plaatmateraal, het op zich had genomen om een lezing te geven. Hij vertelde dat de firma Oldenboom duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, dit vind je vooral terug in de gecertificeerde hout en plaatmaterialen. Hij stond ook stil bij het feit dat Oldeboom een specialist is in het nieuwe Biobased bouwen, hij lichtte dit toe met een modelconstructie van een wandopbouw. Door het bouwen op deze wijze, zal de gebruiker gezond en comfortabel wonen en is een hoge energiebesparing haalbaar .

Al met al een avond die ons duidelijk maakte dat met hoogwaardige natuurlijke en duurzame materialen een gezond leven, wonen en werken gewaarborgd zijn.
Henny Steenbergen, febr. 2017

Op 16 jan. 2017 was de Studieclub Schilders Zwolle e/o te gast bij ACG Eijkelkamp in Zwolle, waar we werden ontvangen door de manager Niek van Steden en zijn team.
De avond had als motto Trimetal Permaline Silicon 4SO de presentatie hiervan werd verzorgd door Olav Koenraadt.
Trimetal is onderdeel van AkzoNobel Decoratieve Paints en is in Europa een van de leidende merken.

De Permaline Silicon 4SO is een hoogglans lak die zoals Olav ons in zijn presentatie vertelde het top product is in de Trimetal stal.  De kenmerken zijn zeer duurzaam en een lang glans en kleurbehoud en kan worden verwerkt  tussen de 0 en 30 graden Celsius. Op zijn eigen manier liet Olav ons kennis maken met alle technische aspecten van de Trimetal Permaline Silicon en de  mogelijkheid om op stalen zelf met het product te werken.
  
Voor ons als Studieclub een boeiende avond die werd afgesloten met een hapje en een drankje.
    
Henny Steenbergen, jan. 2017                      

Op maandag 21 november 2016 was de studieclub Zwolle te gast bij de Koninklijke Van Wijhe Verf waar wij onder leiding van de heren Wim Klock en Rolf Walgien kennis maakten met een nieuwe baanbrekende innovatie, SolidLux Instand Coating.
SolidLux is ontwikkeld in samenwerking met gespecialiseerde marktpartijen op het gebied van UV-technologie en applicatietechnieken. Deze co-creatie heeft geresulteerd in een patenteerd systeem, dat een doorbraak is op het gebied van vloerafwerking. Een nieuwe vloerafwerking met de snelheid van het licht. Letterlijk, want dit coatingsysteem is de enige dekkende vloerafwerking die met behulp van UV-belichting onmiddellijk uithardt. En niet een beetje maar compleet: het behandelde oppervlak is binnen een paar minuten weer volledig belastbaar, zowel mechanisch als chemisch. Hierdoor blijft de overlast tot het absolute minimum beperkt. Terwijl een deel van de vloer wordt gecoat, kan de rest gewoon worden gebruikt. Het is bovendien overal toepasbaar, zowel binnen als buiten, zelfs bij temperaturen onder het vriespunt. SolidLux maakt het ondenkbare mogelijk, denk aan de bereikbaarheid van galerijflats, parkeergarages of andere openbare ruimten wordt minimaal verstoord en met een uitgekiende werkvolgorde kunnen tijdelijke noodvoorzieningen in veel gevallen achterwege blijven. Tijd is geld, is bij een traditioneel vloercoatingsysteem de totale tijd al gauw 3 dagen bij Solid Lux maximaal 5 uren, dus de winst is glashelder.
Duidelijk werd ons dat na de lezing en de demonstratie deze baanbrekende innovatie als nieuwe loot aan de stam van Wijhe Verf , die het ondenkbare in vloercoating mogelijk maakt.

    Henny Steenbergen nov.2016   

Seizoen 2016/2017
Op zaterdagmiddag 22 oktober 2016 was de SCS Zwolle te gast in het Waterloopbos te Marknesse. In dit bos deden ingenieurs van het Waterloopkundig Laboratorium onderzoek met proefmodellen.
Van 1951 tot 1996 bouwden ingenieurs er meer dan 200 op schaal na van waterloopkundige werken. Zo liggen er in het bos de haven van IJmuiden en van Lagos in Nigeria, maar ook de Libische oliehaven, de Deense Noordzeekust en het Noordzeekanaal. In het waterloopbos is hard gewerkt aan de wederopbouw van Nederland. Ook heeft Nederland zijn wereldwijde faam op het gebied van waterloopkundig onderzoek mede te danken aan alle onderzoeken die hier plaatsvonden.
Nu is het een Rijksmonument en neemt de natuur meer en meer bezit van de schaalmodellen.
Het ondiepe stromende water in de modellen zorgt  voor een unieke natuur, Beekjuffer, grote modderkruiper en ijsvogel zijn hier thuis. Het bos kent 80 soorten broedvogels en meer dan 400 soorten paddenstoelen. Natuurmonumenten heeft een plan gemaakt voor het behoud en ontwikkeling van het waterloopbos.

Na ontvangst in het bezoekerscentrum gingen we onder leiding van een deskundige waterloopkundige gids wandelen langs diverse waterwerken en luisteren naar de bijzondere verhalen over hoe en waarom de waterwerken tot stand zijn gekomen.
Omdat ook de weersomstandigheden volop mee werkten, was deze activiteit een prachtige opening van het studieclub jaar 2016/17   

Henny Steenbergen, okt. 2016
Seizoen 2015/2016
Als afsluiting van het seizoen 2015/16 ging de Studieclub Schilders Zwolle e/o op bezoek in de fraaie buurgemeente de Hanzestad Hasselt.
Wij maakten daar onder leiding van een zeer deskundige gids een stadswandeling.
Een prachtige afsluiting van een bijzonder geslaagd studieclub jaar.

04-05-2016 Henny Steenbergen  
15 februari 2016

De SCS Zwolle ging op avond van 15 febr. 2016 terug naar de basis, met als moto ”Effectief schuren en schuurmethodieken” een lezing door de heer Anton van Wetten van de firma Progold.
Aan bood kwamen artikelen van Non Paint uit het Sigma en Progold assortiment.

Hij maakte ons duidelijk dat het schuurpapier de laatste jaren flink is veranderd. Voorheen werden de schuurkorrels gemaakt van delfstoffen, tegenwoordig zijn ze synthetisch gefabriceerd.
Het voordeel is dat korrels op een andere manier afbreken en scherp blijven.
Omdat schuurpapier tijdens het werken niet meer afslijt naar een andere variant, is het belangrijk dat de schilder per schuurlaag bepaalt welke korrelgrootte nodig is.

Een gepassioneerde Anton van Wetten liet ons deze avond kennismaken met de vele methodieken van schuren, die door de aanwezige SCS-leden aan het eind van de avond als zeer leerzaam werden ervaren.

Henny Steenbergen

11 januari 2016

Op de eerst studieclubavond van 2016 had de SCS Zwolle e/o een bijzondere clubavond met een lezing door de heer Egbert Keen eigenaar van Keen Lichtdesign en de enige lichtfilosoof van ons land .
Hij vertelde over de invloed van licht op Wonen ,Werken en Welzijn ,ook de ontwikkeling van LED  kwam volop ter sprake. Hij adviseert , ontwerpt en begeleidt, alles wat te maken heeft met licht en verlichting. Origineel, niet standaard en ontwerpen die het gemiddelde ontstijgen voor al degenen die iets bijzonders willen.
Egbert Keen gaf ook deze studieclubavond aan dat hij een begeesterd spreker is over licht en het belang van licht op het welbevinden van de mens.
Deze goed bezochte clubavond werd afgesloten met een hapje en een nieuwjaars- drankje.

Henny Steenbergen, 18-01-2016
23 november 2015

De studieclub Zwolle had op 23 nov 2015 de eerste studieclub avond van het nieuwe seizoen in het Vakcentrum Schilderen en Onderhoud Zwolle, dat gevestigd is in een modern onderwijslokaal voor de schilderbranche en industriële lakverwerking in de campus van het Deltion College. In dit Vakcentrum  verzorgt ons studieclub lid Bert Drent, het  schoolgedeelte van de opleiding.
Bij deze opleidingen kunnen jongeren en volwassenen terecht voor een beroepsopleiding, praktijkopleidingen, cursussen en trainingen. Bij al deze trajecten staat het leren in de praktijk centraal.
De avond was door Bert Drent mede georganiseerd met de heer Rene Bode van de firma TQC uit Capelle aan de IJssel. TQC ontwerpt en produceert meetapparatuur voor het testen van verf, coatings en oppervlaktebehandeling. Ze staan bekend om hun innovatieve en ergonomische eigenschappen en gebruiksvriendelijkheid.
Naast uitleg van de meetapparatuur bestond er ook de mogelijkheid om ze in de praktijk te testen.

Al met al een goed bezochte en boeiende studieclub avond  die werd gehouden in een inspirerend gebouw.
Weekend 30 oktober t/m 2 november 2015

De studieclub Zwolle maakte in het weekend van 30 okt. t/m 2 nov. 2015 een reis naar Engeland.
De reis ging via Calais/Dover naar het middeleeuwse Canterbury waar de beroemde kathedraal werd bezocht en daarna naar Londen.
In Londen maakten we op dag 2 een stadstour langs alle bezienswaardigheden enz.
Op dag 3 bezochten wij de studentenstad Oxford met zijn universiteit, de Christ Church kathedraal enz.
Dag 4 stond in het teken van de terugreis .

Een studieclub reis die door een ieder die er bij was werd ervaren als dagen met een Gouden randje, mede ook door de prachtige weersomstandigheden.   
11 april 2015
Als afsluiting van het seizoen 2014/15 bracht de SCS Zwolle op zaterdagmiddag 11 april een bezoek aan De Gesteentetuin midden in het Schokkerbos op het voormalige eiland Schokland.
In De Gesteentetuin maak je een reis door de tijd, die begint zo’n 200.000 jaar geleden. In de voorlaatste ijstijd voerden enorme gletsjers grote hoeveelheden stenen en zand uit Scandinavië met zich mee. Uiteindelijk kwam dit puin onder andere op Schokland als een grote bult tot stilstand. Nog steeds zijn miljoenen jaren oude zwerfstenen te zien in De Gesteentetuin.
Na uitleg in het bezoekerscentrum gingen we onder leiding van ervaren gidsen een wandeling maken over het voormalige eiland Schokland, dat nu de status heeft van Unesco Werelderfgoed.
Al in de prehistorie was Schokland een aantrekkelijke vesting plaats voor mensen. Mede door menselijk ingrijpen werd Schokland in de middeleeuwen een eiland in de Zuiderzee. Zware stormen en landafslag maakten het leven op het eiland vrijwel onmogelijk. In 1859 werd het eiland ontruimd op last van Koning Willem III, die van mening was dat het eiland niet meer veilig was voor bewoning.
In 1942 werd Schokland opgenomen in de Noordoostpolder en het is tegenwoordig een eiland op het droge.
Dronten april 2015, Henny Steenbergen.

16 februari 2015
De Studieclub Schilders Zwolle e/o had op maandag 16 febr. 2015 een avond in samenwerking met De Verduurzamers en Bartels Datastore Automatisering.
Heijmans, Talen en NOVA Architecten vormen sinds 2012 een samenwerkingsverband onder de naam “ De Verduurzamers “
De heer Rob Withaar van Talen Vastgoedonderhoud kwam ons vertellen wat de samenwerking inhoudt en wat de doelstellingen zijn. De komende jaren gaat Nederland steeds energie zuiniger bouwen. En de Verduurzamers willen hier met hun aanpak een groot aandeel in leveren.
Door goede samenwerking en afstemming tussen de verschillende partijen met slimme ideeën, bieden zij betaalbare energiezuinige renovaties en bouwoplossingen. Dit betekent minder woonlasten en meer woonplezier nu en in de toekomst.
De Verduurzamers geloven in een gezonde en milieu vriendelijke leefomgeving waar mensen gelukkig comfortabel wonen.
Na de pauze kwam de heer Andre Bartels van Bartels Datastore Automatisering ons deelgenoot maken van de mogelijkheden van het bestaande pakket en de nieuwe software die er staat aan te komen.
Zij maken al twee generaties software voor de schilderbedrijven en bedrijven in de afbouw, onderhoud en beheer. Omdat de wortels van hun bedrijf liggen bij het schildersbedrijf voelen ze naadloos aan wat er nodig is bij het dagelijks werk en gaf hij aan dat de software het gereedschap is voor de vakman.
Al met al een boeiende Studieclub avond waar informatie en kennis vergroten centraal stond.
Henny Steenbergen

12 januari 2015
De SCS Zwolle e/o had een goede start op de eerste studieclub activiteit van 2015 want de avond op 12 jan. werd door veel leden bezocht.
Het zal zeker te maken hebben gehad met het thema en de presentatie door Pieter Lokhorst over OER lijnolieverf, een nieuwe klassieker van Wijzonol.
Lijnolie is een natuurproduct en wordt al honderden gebruikt door de professionele schilders en vooral de laatste tijd is er weer meer vraag om bijzondere panden vanwege hun unieke en aansprekend karakter te onderhouden met de juiste materialen. Daarom heeft Wijzonol OER ontwikkeld, gebaseerd op traditionele familiereceptuur aangepast aan de eisen van deze tijd. Met OER lijnolie verf geef je verfraaiing en langdurige bescherming aan panden met karakter.
Na de pauze konden we zelf aan de slag met OER en konden we constateren dat ook de authentieke kwaststreep weer terug is in het schilderwerk.
De avond werd afgesloten met een hapje en een nieuwjaars drankje en bewees meer dan eens , dat de Studieclub Zwolle een middel is om in ongedwongen sfeer te kunnen netwerken en dat je daarnaast ook nog eens je kennis kunt vergroten is alleen maar meegenomen .
Henny Steenbergen.


24 november 2014
Op de eerste Studieclubavond van het seizoen 2014/15 was bij de Studieclub Zwolle een bijeenkomst met het thema “Anders Denken, anders Doen” door Erik Waanders van Greenpaints.
Hij is eigenaar van Greenpaints en richt zich op het importeren, distribueren en verkopen van hoogwaardige duurzame en minder belastende verfsystemen.
Greenpaints is de officiële distributeur van Böhme houtbeschermingsproducten uit Zwitserland.
Verf en Chemie zit bij hem in het bloed als zoon van een schilder en hij kan dan ook met passie en kennis vertellen over duurzaamheid en innovatie.
Een boeiende Studieclubavond waarin het Anders Denken duidelijk werd gemaakt door Erik en het Anders Doen betekende het werken met producten van Greenpaints en het beoordelen van diverse producten.
SCS Zwolle e/o
Henny Steenbergen.

12 april 2014
Als afsluiting van het studieclub jaar 2013-2014 bracht de SCS Zwolle op zaterdagmiddag 12 april een bezoek met wandeling aan de IJssellinie, gelegen aan de N337 Zwolle–Deventer te Olst (landgoed de Haere).
De IJssellinie is onder groot geheim gebouwd in de jaren 1950-1960 als een verdedigingswerk in NAVO verband, tegen de Russen tijdens de koude oorlog.
Tussen Nijmegen en Kampen verrees de IJssellinie, een 120 km lang en Max. 10 km. breed obstakel in de vorm van een stomende inundatie (overstroming). Zo zou een brede strook onder water komen te staan inclusief de steden en de dorpen. Gelukkig is deze inundatie nooit uitgevoerd, maar het op zijn plaats brengen van de caissons werd regelmatig geoefend. De gevechtsbunkers werden alleen in tijden van crisis en hoog water bemand. Het in stelling brengen van de IJssellinie duurde twee weken.
Na 1964 was het strategisch concept van de NAVO zodanig veranderd dat daarin de IJssellinie niet meer paste en begon men dan ook met de ontmanteling, ruim de helft van de bunkers viel onder de slopershamer. Uiteindelijk bleven nog 34 bunkers over.
De stichting de IJssellinie beheert de resten van het vroegere militaire verdedigingswerk nu als een museum.
Naast een toeristische attractie met een militair aspect, is het ook een militair historisch studieobject.
14-04-2014 Henny Steenbergen.

13 januari 2014
Op de eerste Studieclubactiviteit van 2014 op 13 januari gaf de heer E. Warger, commissaris/eigenaar van ProCoatings en watersportman, een lezing  met als onderwerp: “Heeft de Vrije Groothandel nog toekomst “. Na de pauze een reisverslag: ” Engeland met de Saluut”. Deze boeiende studieclubavond, die door veel leden werd bezocht, werd afgesloten met een hapje en een Nieuwjaarsborrel.

22 november 2013
Op 22 november 2013 bracht de Studieclub Schilders Zwolle e/o, in samenwerking met Glashandel Sneek, een bedrijfsbezoek  aan Saint Gobain Glassolutions Technoglas in Emmen.
Daar vindt de fabrikage, verwerking en bewerking van glas en glasproducten, vooral isolatieglas plaats. Na een boeiende presentatie kregen we een rondleiding door de fabriek. Omdat de veiligheidseisen hier hoog zijn was het dragen van een helm, vest,veiligheidsschoenen en een veiligheidsbril verplicht.

2 november 2013
Op 2 november 2013 stond de Studieclub Zwolle oog in oog met Rembrandt en andere grote Hollandse meesters en de bijna tastbare geschiedenis in het geheel vernieuwde Rijksmuseum in Amsterdam. Een waarlijk genot voor de Studieclubliefhebbers van kunst en geschiedenis.

19 november 2012
Op maandag 19 november 2012 bezochten we het geheel vernieuwde laboratorium voor onderzoek en development van Van Wijhe Verf in Zwolle. In dit geheel vernieuwde laboratorium werkt Van Wijhe  dagelijks aan duurzame producten, die bijdragen aan een schoner milieu, maar ook kwalitatief beter zijn dan bestaande producten. Een boeiende studieclubavond waar wij een kijkje konden nemen in het hart van een verffabrikant die het aandurft om ook in deze moeilijke tijd te investeren en het vizier te richten op de toekomst .

23 oktober 2010
Op 23 oktober brachten we een bezoek aan de De Orchideeën Hoeve in Luttelgeest. Na de koffie met gebak in het restaurant kregen we uitleg over de Orchideeën Hoeve en het kweken, verzorgen en houden van orchideeën. Hierna kon een ieder op eigen gelegenheid het tropische paradijs met zijn Maleisische-, Taiwanese- en vlindertuin gaan bezoeken.
Meer dan drieduizend wilde orchideeën uit de hele wereld zijn zo natuurlijk mogelijk opgesteld tussen watervallen, beekjes, bomen en stronken. Het is door iedereen ervaren als een feest van geuren en kleuren en menigeen ging dan ook met een orchidee naar huis. De Orchideeën Hoeve maakt zijn moto: waar eens de zee bulderde staat nu een tropisch paradijs meer dan waar.

Terug naar de inhoud