17 februari 2015 - Studieclub Schilders

Ga naar de inhoud

17 februari 2015

Activiteiten > Foto's en verslagen > Friesland > Verslagen
Verslag 17 februari 2015 Ventistone.

Voor het bestuur een ingelast programma in deze maand, het bezoek naar de Koninklijke De Vries Makkum wordt verplaatst naar oktober dit jaar.
Ventistone had via de CCL aangegeven voor de clubs een avond te verzorgen over haar product, dit hebben we ter harte genomen. Meer dan twintig personen kon voorzitter Jelle Postma een welkom heten en onze gastsprekers voorstellen. In de wandelgangen en de berichten die we hoorden, trok men naar Leeuwarden,  nieuwsgierig naar wat voor nieuw item Ventistone is. Gastheer Jan Janssen van Doorn heeft onze club al eens in 2002 bezocht met het nu welbekende Lamikon en Woodstone plan. Ventistone is een verlengde hiervan met nieuwe inzichten, gebaseerd op het dakpannen systeem, want panlatten onbehandeld gaan ook lang mee, zo simpel kan het zijn volgens Janssen van Doorn.  

De gemaakte profielen zijn gemaakt van geperst steenwol (vezel) met een toefje bakeliet, geen hout want de eigenschap komt overeen met baksteen maar heeft geen isolerende werking. In de gewenste RAL kleur kan men dit op maat leveren of men kan het zelf met ijzerzaag op maat zagen. De meest voorkomende toepassing is het liggende werk, neuslat en evt. aanslag profiel waar de neuslat overheen valt (dakpansgewijs). In bestaand geveltimmerwerk, inpandig in de muur als bloemkozijn constructies (erkers), maar zelfs nieuwbouw wordt uit voorzorg op deze manier voor lange termijn langdurig beschermd.


Het werd een prikkelende levendige avond, waar verschillende meningen naar voren kwamen. Het statement wat onze gastheer naar voren bracht, schilders zijn niet goed bezig, wij sluiten vocht op met het schilderen. Dit was niet tegen dovemans oren gezegd, verschillende vakbroeders zijn ook met bouwkundig onderhoud en inzicht bekwaam, meten is weten, schadeoorzaken herkennen en oplossen. Maar Ventistone principe is, houtrot degelijk verwijderen tot 2 cm toe van het gezonde hout, houtrot herstellen, de plaatsen waar de profielen worden toegepast, het houtvolledig kaal maken en 1x gronden met een acrylprimer (sneldroog i.v.m. hechting pads en lijm), mits de vochtigheid van het hout toelaat. Hout neemt altijd zijn evenwichtsvochtgehalte aan op termijn, als het onderin nat is stijgt het vocht naar de droge delen (sponswerking). Binnenzijde is 2 verflagen voldoende, afsluitend verfsysteem.

Maar ook nu wordt er volgens Janssen van Doorn in de  bouw nog veel constructieve  fouten gemaakt i.v.m. afwatering, openstaande houtverbindingen door slechte lijmverbindingen. Terwijl er ook zelfrespecterende timmerfabrieken zijn die degelijk geveltimmerwerk maken wat langer dan 25 jaar weinig onderhoud behoeft.
Geen spijker en niet, draadnagels komen er aan te pas, met fixatiepads (2 zijdige kleeflaag), 3 of 5 mm dik per m1 3 a 4 stuks en het aanbrengen van dots om de 20 cm van één component niet uitzakkende elastische lijmtack SP153/155 op basis hybride polymeren plakt/drukt men de profielen vast. De lijm bezit parels korrels van SP153 3 mm of SP155 5 mm voor de afstandtussenruimte en heeft een hoge kleefkracht.
Mocht men de stijlen en bovendorpel ook voorzien van Venstone profielen dan is 3mm afstand voor de handliggend, de naad die zichtbaar is bij de bestaande stijl en profiel wordt met een zoompje kit gevuld, alleen niet bij de bovendorpel. Voor deurdorpels heeft men RVS profielen die uiteraard ook geïntegreerd met afstandhouders wordt geplakt, dit tegen mechanische beschadigingen. Diepe profielen zigzaggend afstand fixatiepads en lijm aanbrengen om kantelen tegen te gaan, spreekt voor zich. Op deze wijze zet men het achterliggende houtkozijn werk droog en kan eventueel vocht uittreden en ventileren. Wel is het slim om de neuslat door te laten lopen voor de stijl met 4 mm speling (ook voor de celband beglazing), de houtverbinding dorpel en stijl is uitzicht. Met aangebrachte beglazingskit in afwaterende voegvorm, benut men een duurzaam systeem. Beweegbare en vaste ramen zijn meestal de neuslat die in aanmerking komt, bij beweeg bare ramen kan de spelingsruimte te krap zijn.

De voordelen van deze profielen zijn geen zwelling en krimp, waterafstotend, toepassing van alle verfsystemen, onderhoudsarm en blijvende droge houtconstructies. Wel is de aanschaf door het procedé 2 maal duurder dan een darkred meranti neuslat.  

Ook als neuslatten zijn toegepast, heeft men glasschade, bij vervanging is het ventistone profiel moeilijk verwijderbaar zonder schade aan te brengen. Optie is beglazingskit eruit snijden en glas kantelend er uit halen. Moeilijker lijkt mij bij terug plaatsen met nieuw glas en celband. Misschien een suggestie met klein ijzerlint zaagje de lijm doorsnijden, ook bij grafstenen wordt dit toegepast waar staande steen met lijmverbinding moet worden verwijderd van de liggende.

Na de pauze liet zoon Bert Jan Janssen van Doorn de mogelijkheden zien van verschillende constructies en toepassingen, demonstratie van hoe breng je profielen op het kozijn aan, bleek toch simpel, als alles goed is in gemeten heb je een vlotte werkmethode. Geen spijker gaatjes en bolkop schroeven, maar een zeer glad uiterlijk. Een onderhoudend avond, en voor elke bezoeker een aantal demoprofielen, inmeetinstrument en informatie–instructiegids zijn we weer een stukje wijzer geworden.

Met de spreuk “Droog hout rot niet” herinnerde de voorzitter in zijn afscheidswoord deze woorden van Jan Janssen van Doorn die hem waren bij gebleven van 2002. Met andere woorden  deze gastheer van origine huisschilder is een bedenker van vooruitstrevend bouwkundig onderhoud.
Na afloop was er genoeg tijd om te contacten onder genot van een drankje en borrelhapje.

Jelle Zijlstra


Terug naar de inhoud