16 maart 2016 - Studieclub Schilders

Ga naar de inhoud

16 maart 2016

Activiteiten > Foto's en verslagen > Friesland > Verslagen
Verslag 4e clubavond woensdag 16 maart 2016

Deze avond op bezoek bij Sikkens Service Centrum in Heerenveen, werden wij o.a. ontvangen door Jan Willem Schreiber en Peter Doodhagen. Na het welkomst woord van onze voorzitter Jelle Postma was de avond geheel aan gastheer Marco van Haren accountmanager van Den Braven, op uitnodiging van Sikkens.
Den Braven is bekend van haar Zwaluw kitten en Hercuseal  en vanaf de oprichting in 1974 actief momenteel op 8 locaties, waar per dag 800.000 kit gevulde kokers geproduceerd worden. Als fabrikant zijn zij gespecialiseerd in hoogwaardige gecertificeerde kitten, lijmen, purschuimen en technische aerosols die gemaakt worden voor de bouw en industrie. Behalve hun eigen merknamen hebben zij ongeveer 9800 private labels van verschillende partners.
Gebruik van kit is tegenwoordig ondenkbaar, de oudere vakbroeders hebben nog een kit loze tijd mee gemaakt, daarvoor was stopverf, welpasta en andere gipsvulling de producten die men toepaste. Terecht kan men zeggen de stopverf was de bakermat van de ontwikkeling van de kit. Met meer dan 1200 verschillende kitsoorten heeft elke kit zijn specifieke eigenschappen en zullen we hier grondig kennis van moeten nemen om voor elk type werk en toepassing de juiste kit  te kiezen.
Marco kwam ook met opzienbarend nieuws, een acryl kit dit binnenkort wordt gelanceerd onder de naam Zwaluw Acryl Wet-on-Wet, deze kan onmiddellijk na het aanbrengen overgeschilderd worden. Tijdsdruk levert tijdwinst op. In de praktijk werd met de tegenwoordige kitten te kort gewacht met de uitharding van de kit o.a. de acryl typen. Ze blijven inwendig week en vochtig daardoor ontstaat een snel craquelé effect, want de meeste acrylkitten bestaan al uit 20% vocht.
Ondersteund met beelden en tekst bracht Marco gedreven zijn verhaal en passeerden vele overzichten van kitsoorten, gebruik en toepassingen en hun specifieke eigenschappen. Behalve dat binnen eigen firma wordt getest voordat een kit op de markt komt, is ook Akzo Nobel die deze kitten test op verdraagzaamheid tussen kit en verf.
We kennen vier groepen, verhardend, plastisch, plastisch/ elastisch en elastisch.
De belangrijkste vraag voordat men een kit toepast is, wat voor functie heeft een voeg; in de bouwsector kun je een aantal voegfuncties onderscheiden: opvangbewegingen van de bouwmaterialen onderling; waterdichting / vloeistofdichting; absorberen van trillingen; beperken van geluidsoverdracht; afdichten tegen tocht; afdichten tegen ongedierte en vuil; esthetische afdichting; constructieve- en elastische verlijming.
Daarom zijn er vele kitten die een specifiek eigenschap of meerdere eigenschappen in zich hebben. Hechting, bewegingsopname, stramheid, water en chemicaliën bestendig, hittebestendig, overschilderbaar en beschikbaarheid van kleuren.
Zo is een elastische kit op silicone basis zeer geschikt voor buiten deze is UV bestendig, maar lastig overschilderbaar. Een polyurethaan ook sterk met een zeer goede hechting op diverse ondergronden, is niet  tegen UV licht bestand, moet dan ter voorkoming van overgeschilderd worden. De elastische soorten zijn Polysulfide, Polyurethaan, Silicone en Hybride kitten met een maximale bewegingsopname van 25%.
Men spreekt van drie verschillende voegtype; aansluitvoegen, dilatatievoegen en constructievoegen. Op de vraag wordt met duurzaam (luchtdicht) bouwen in de toekomst minder kit toegepast, zal het tegenovergestelde zijn, constructie kitten zullen meer als lijmkitten toegepast worden.
Een kitzoom is volgens Marco goed afwaterend als deze onder een hoek van 45 graden is aangebracht, met een houten tool afgestemd op de kitbreedte haalt men de overtollige kit weg met speciale finishers en reinigen met ontvetters voordat men gaat schilderen.

Een goed alternatief voor stopverf (doorharding  2 weken), is Monostop, haaks onder een hoek van 45 graden tegen het glas en buitenrand van de sponning is de tuit breedte afgesneden op 45 graden en vult men de sponning. Als herinnering kregen we op eind van de avond een handige snijtool.  Na deze demo liet Marco ook zien dat voor een open voeg in de bakstenen muur simpel is te vullen met Joint Fix een in  2 soorten verkrijgbare grijstinten iets grof specieachtige acrylkit.  


Ook waarschuwing is op zijn plaats dat schimmelwerende kitten in natte ruimten, hun schimmelwerende laag missen als men chloorhoudende en andere agressieve middelen gebruikt om kalkaanslag te verwijderen, maakt de kit met iets spiritus schoon, deze houdt dan zijn eigenschap vast.

Dat slakken er wel kit van lusten is niet bij iedereen bekend, onlangs was ook dit een onderwerp op linkedin, in de groepsdiscussie werd er vele oorzaken van omstandigheden vermeld en met tips en trucs ter voorkoming, zie ook schildersvakkrant. Maar volgens onze gastheer is geen één vooral beglazingskit bestand  tegen de slakken, terwijl het meestal voordoet bij de polymeer kitten. Slakken verorberen meestal de beglazingskit in het natte seizoen waar veel groen in het bijzijn van de noordelijke gevels groeit.

Een klein gezelschap van leden en belangstellenden hebben deze avond weer veel wetenswaardigheden opgedaan, dankzij een praktische gastheer die veel kennis van deze materie heeft eigen gemaakt. Na een borrel en hapjes werden onze gasten door de voorzitter hartelijk bedankt voor deze verzorgde clubavond.

J. Zijlstra

Terug naar de inhoud